Herontwikkeling van het voormalige Joodse Werkdorp (1934) in Slootdorp, Wieringermeer nu Gemeente Hollands Kroon. Sinds 2016 adviseer ik de huidige eigenaar van het voormalig Werkdorp, waar alleen het monumentale hoofdgebouw van bewaard is gebleven.
Dit door de mens droog gelegde stuk grond van het voormalige Wieringermeer, was een plek van hoop en perspectief op een betere toekomst. De moord op de laatste bewoners van deze plek in het oorlogsjaar 1941 steekt schril af tegen de hoop op vrijheid die deze mensen juist daar hadden gekregen. Wij willen hun verhaal in en rond het overgebleven Hoofdgebouw vertellen om zodoende, hun hoop op een veilig bestaan en een betere toekomst in herinnering te houden en aan een breed publiek te tonen.
Dit “ Joodse Werkdorp” was een plek voor voorbereiding op een bestaan als landbouwer/boer in Palestina wat in het Hebreeuws “hachshara” heette. Het dorp aan de Nieuwesluizerweg werd na de drooglegging in 1934 opgericht en gaf tot het uitbreken van de oorlog in 1940 vrijheid en hoop aan bijna 900 jonge joden uit Nazi-Duitsland en Nazi-Oostenrijk. Van hen konden metterdaad 600 tussen 1934 en 1940 na het volgen van een opleiding voor de landbouw en of een ambacht in het Werkdorp een nieuw leven opbouwen in Palestina of elders in de wereld. Van de overige bewoners zijn er 180 door de Nazis vermoord, de anderen overleefden de Sjoa.
Eigenaar, Joep Karel wil in het Rijksmonument een herinneringscentrum inrichten en in dit centrum ruimte voor cultuur(educatie) creëren. Tegelijk wil hij in een halve cirkel om het Rijksmonument heen op de plek waar de barakken stonden, logiesgelegenheid van hoge kwaliteit voor maximaal 160 flexwerkers bouwen***. Deze bewoners moeten hier een tweede thuisgevoel krijgen. Daarom moeten de leefomstandigheden optimaal worden. Mede uit de inkomsten daarvan zal de planvorming en een deel van de infrastructuur voor het Rijksmonument gefinancierd kunnen worden.
Dit was een plek van hoop en perspectief op een betere toekomst voor vele vluchtelingen. Daarom willen wij naast het eren van de nagedachtenis van 180 vermoorde vluchtelingen, huisvesting mogelijk maken voor mensen die hier kunnen komen werken, in de hoop op een betere toekomst – zo zal Werkdorp opnieuw een plaats van hoop, vooruitgang en inspiratie worden.
Na de oorlog werd hier op deze bijzondere plek gewerkt aan de toekomst van de landbouw en de kunsten. Nieuwe technologie en nieuwe inzichten hielpen landbouw en kunsten een nieuw tijdperk in. Een betere toekomst werd van hieruit tastbaar gemaakt.